Zyxel P-660R-D1 Router Configuration Mode

Discussion in 'Modem Router Config Settings' started by dyoddyowel, Mar 1, 2007.


  1. dyoddyowel

    dyoddyowel Member




    note: to avoid confusion...

    this guide is for people who wants to enable the ROUTING capabilities of their modem and share the internet connection using a switch or hub, so there's no need for them to buy a router...

    this guide is NOT intended for people who are using a separate router like linksys, dlink, edimax, tplink, etc...

    this is not a guide on how to configure your modem so you can use it together with your newly bought router... (as i find most people are confused and thought they needed to do this before setting up their router)

    if you are using a separate router, then there is no need to follow this guide and configure your modem to router mode... all configuration should be done on your router, leave your modem alone... default modem settings is bridge mode...

    although you can follow this guide, set your modem to router mode and still use a separate router, but that would result in a double router connections... that also means double port forwarding rules...


    ##################################################################
    ##################################################################

    You may need to set a static IP address on your computer first before you can access the web config... (you know how to do that right?)

    [​IMG]

    computer IP: 192.168.1.33
    subnet mask: 255.255.255.0
    default gateway: 192.168.1.1

    save settings and reboot...

    after restarting, on your web browser type 192.168.1.1

    you need to login as admin on your modem to be able to see and make changes to these settings...
    otherwise you would only see the status page...
    if that is the case, then you are logged in only as a guest mode...



    [​IMG]

    try any of these to login as admin...

    for old model black color models:
    Username: admin
    Password: 1234

    or

    for newly issued white or red autovolt:
    Username: adminpldt
    Password: 1234567890



    if you entered admin mode correctly, then the password change screen will appear asking you to change the default admin password...

    if you click Ignore, this screen will always appear everytime you log in as admin...

    [​IMG]

    it is highly recommended to change the default password...



    [​IMG]

    click "Go to Advanced setup"

    checked "Click here to always start with the Advanced setup"
    if you want to always go directly to advanced setup, otherwise just leave it blank...




    then follow the screenshots to guide you...

    [​IMG]

    this is the status page when in bridge mode... take note of VPI / VCI value here and use it on the next configuration page...

    ##################################################################
    ##################################################################

    [​IMG]

    go to Network / WAN / Internet Connection TAB


    Mode: Routing
    Encapsulation: ENET ENCAP
    Multiplexing: LLC
    VPI: 0
    VCI: 100

    or

    VCI: 35

    use whatever VCI works for you...



    then click Obtain an IP Address Automatically

    click Apply

    if unsure about your VPI/VCI settings in your area, call 172 and ask...

    ##################################################################
    ##################################################################

    [​IMG]

    go to Network / LAN / IP TAB

    IP Address: 192.168.1.1
    IP Subnet Mask: 255.255.255.0

    click Apply

    ##################################################################
    ##################################################################

    [​IMG]

    go to Network / LAN / DHCP Setup TAB

    DHCP: Server
    IP Pool Starting Address: 192.168.1.100
    Pool Size: 32

    note: increase or decrease Pool Size corresponding to your needs...

    click Apply

    optional:
    you can also enter your preferred DNS server if you want...

    OpenDNS Servers
    Primary: 208.67.222.222
    Secondary: 208.67.220.220

    Google DNS
    Primary: 8.8.8.8
    Secondary: 8.8.4.4

    ##################################################################
    ##################################################################

    [​IMG]

    go to Network / NAT / General TAB

    check Active Network Translation (NAT)
    check SUA Only

    click Apply

    ##################################################################
    ##################################################################

    [​IMG]

    go to Maintenance / Tools / Restart TAB

    then restart to make the new configuration take effect...

    ##################################################################
    ##################################################################

    [​IMG]

    after restarting, you can check the status page of your modem to verify the settings...

    the screenshot above is what your status page should look like when in router mode...

    the System Status is already in routing mode, and the Device Information now shows your IP address, Subnet Mask, and Default Gateway and the DHCP server is now active...

    above values are just an example, you could set your own values like in IP starting address and pool size, etc...

    after this, you can change your computer back to Dynamic IP Address if you like...

    [​IMG]

    above screenshots were taken from a working connection... that means if it doesn't work for you, it's either you are doing something wrong or you didn't follow the guide completely... in that case, go back to step 1 and try again and do not skip a step...

    if it doesn't work out, try hard resetting your modem, hold the reset switch at the back of your modem for a few seconds then try following the guide again...




    edited to include more info and to stop redundant questions as much as possible as most questions asked are already answered throughout this thread...
     



  2. Hello! Im a newbie here. Ive followed ur configurations but the problem is that I can no longer connect to the internet., That's why I just return to original settings for it to work. Is this applicable to those with a router only? coz i only have the P660p-d1 modem which is supplied by pldt..pls help me.

    btw, is the pool size 32 or 2? in the picture is 2
    DHCP: Server
    IP Pool Starting Address: 192.168.1.2
    Pool Size: 32
     
  3. Symantec

    Symantec Member




    @dyowel,
    Thanks for this very informative topic,malamang na contact ka nga ni duhwho kanina,kasi he texted me and was asking about pldt modem configurations,tapos i gave him your number,and told him basta pldt issue,dyowel is the man.......hehehe.....
     
  4. ejaydong21

    ejaydong21 Member




    waw ganda!! modem ba yan ng pldt ngyon? bkit wla ng number to dial... direct connection na ba ang pldt dsl mo?
     
  5. dyoddyowel

    dyoddyowel Member




    there is no need for a separate router after successfully turning your modem into router mode... you only need a switch to connect multiple computers...

    above screenshots are verified to be working if followed correctly... screenshots were taken by pektong after i helped him turn his modem into router mode...

    how many computer do you have?
    do you have a switch?
    what IP address do you get on your computer after following above instructions?
    what is your default VPI and VCI values?


    since you're from davao based on your other post, use these settings:

    VPI:0
    VCI:35

    or use the same VPI and VCI values from your original settings...

    yung sa IP pool size gawin mo na lang 32... kung 2 kasi, dalawa lang yung mabibigyan ng IP ng dhcp server ng modem mo...
     



  6. Thanks dyoddyowel sa reply. I only have one computer connected. I dont have any switch. My default vpi and vci is 0 and 35. can u tell me pls a config for one computer only. I will try again and post the IP that I get.
     



  7. :shock: whoa!!! that was fast sir dyoddyowel... i logged-in to ask for your help about this new modem of PLDT DSL, and you already started a new thread... ang kaso meron ako prob after accessing this modem... there are no tabs under P-660R-D1... yun lang nakalagay eh... here's the image

    [​IMG]

    and PLDT didnt gave me username and password of my connection... pano ko kaya to ma-iishare for two PC's... i already have an edimax 8-port switch? need your help sir dyoddyowel... thanks in advance...
     



  8. oh sorry i already got it... i didnt enter the password (1234) kaya di ko na-access yung advanced set-up page ng modem... anyway thanks for the screenies sir dyoddyowel you really made my day...
     
  9. lipstick0001

    lipstick0001 Member




    lintian na... sinubukan ko... nd ako makakonek... binalik ko sa dati

    :lol: :lol:
     



  10. tanong ko lang po . hindi ko ma access ung online router config kasi incorrect password palagi. paano ba i reset to? pinalitan ata ng lineman ng pldt. thanks! :D
     
  11. pektong

    pektong Member




    reset mo na lng sa likod... intayin mo mawala lahat ng ilaw.... reset na ulet yan...
     



  12. salamat po ng marami sir dyoddyowel. i got it working na. hehe. salamat ng marami. God Bless
     



  13. HELP

    I had the same problem as numbsoul nung una. Walang tabs under P-660R-D1. Then naisip ko i-enter yung password. Ganun pa rin. Wala pa rin tabs under P-660R-D1. Then pinatay ko yung modem. Tapos i went back to the web configuration page, ayaw na pumasok! Parang naiba yung password or whatever. Tried resetting the modem, ayaw naman mamatay yung mga ilaw.

    What should I do? Thanks.
     
  14. dyoddyowel

    dyoddyowel Member




    huh? parang malabo... hehe... pag patay modem di ka makakapasok sa web config...


    hold the reset button for a few seconds until all lights went off...
     



  15. Ooops. Sorry, ibig ko sabihin nirestart ko yung modem. Hehe.
     



  16. Ok sirs, na reset ko na yung modem. Now I have another problem.

    Di ba yung modem my mga nakasulat na POWER, ETHERNET, DSL AND INTERNET? The light under INTERNET won't turn on na. Tapos pag sinusubukan ko i-access yung 192.168.1.1, I get "PROBLEM LOADING PAGE."
     
  17. dyoddyowel

    dyoddyowel Member




    ano ba IP na nakukuha mo sa computer mo? set ka muna ng static IP sa computer mo like 192.168.1.33 then restart... then try accessing your modem...
     



  18. When i enter config web, there is no option like in the image, so im confused how can I open a port ?
     



  19. You may need to set a static IP address on your computer first (like 192.168.1.33) before you can access the web config... (you know how to do that right?)

    Excuse me pano po itong step 1 hindi ko pa po alam kung pano gawin static IP yung sa pc ko please help... :cry:
     



  20. Galeng ah.. naayos ko na.. di na ako bumili router hehehe.. Problema nga lang 1 have 2 computers oo nga nag share na pero everytime I restart both computers naghahanap pa ulit sila nang IP then pag hindi naka on yung modem hindi sila nagkikita limited daw o no connection pano po ito??? :(
     
                                 

Share This Page